Press "Enter" to skip to content

Bolehkah Anda Menangani Jackpot Lotto Win?

admin 0

Saya sering memikirkan peratusan orang yang memenangi Hadiah Besar dalam lotto nasional atau negeri mereka, katakan 1 juta dan lebih tetapi akhirnya pecah dalam 5 tahun! Sudah jelas bahawa kita memberikan banyak pemikiran dan usaha kepada aspek kemenangan sehingga kita mengabaikan aspek ‘Penanganan’ yang sama pentingnya, dalam beberapa kes yang ekstrem.

Untuk memperluas perkara di atas. Joanne Doe (bukan orang sebenar) menang mari kita bersederhana dan  XE88 Malaysia mengatakan $ 1,000,000 dalam lotto kebangsaan / negaranya dan diletupkan secara semula jadi. Dia juga mempunyai satu juta idea mengenai bagaimana dia akan menghabiskan kekayaannya yang baru dijumpai. Dia tahu sekarang dia tidak mempunyai masalah wang lagi dan dapat membeli apa sahaja (dengan alasan) yang dia inginkan, melunaskan semua hutangnya, bercuti dan bahkan melepaskan pekerjaannya jika dia mahu. Dia memanggil semua keluarga dan rakannya dan berkongsi berita gembira.

Inilah saya fikir masalahnya bermula. Setelah memanggil semua keluarga dan rakan anda, anda kini mempunyai (secara konservatif bercakap) 20 orang kini secara mental membelanjakan wang tersebut dan memberi anda nasihat dan idea. Sudah tentu semua orang gembira untuknya (dan lebih-lebih lagi untuk diri mereka sendiri!) Oleh kerana dana yang ada dalam akaunnya, dia akan mengalami reaksi membengkak lutut, yang merupakan perkara biasa. Saya pasti beberapa rakan dan keluarganya akan hadir pada majlis yang besar ini dan mungkin $ 20,000 akan mencuci hujung jarinya. Saya yakin itu adalah perkara biasa bagi kebanyakan manusia tetapi sekarang adalah masa untuk duduk dan mengambil stok sekurang-kurangnya 7 hari untuk bersenam di dalam fikirannya dan di atas kertas bagaimana dia akan menangani kekayaannya yang baru dijumpai.

Dia mempunyai $ 980,000 lagi.

$ 15,000 – Untuk melunaskan semua hutangnya

$ 300,000 – Beli gadai janji rumah atau pembayaran

$ 35,000 – Untuk hidup sepanjang tahun

$ 200,000 – Sepuluh ahli keluarga terdekat masing-masing $ 20k

$ 75,000 – Sepuluh saudara terdekat masing-masing $ 7,500

$ 75,000 – Sepuluh rakan karib masing-masing $ 7,500

$ 20,000 – Perbelanjaan hari pertama!

Sejauh ini jumlah perbelanjaan keseluruhan adalah $ 720,000 dan ini adalah perbelanjaan konservatif! Meninggalkan anda dengan $ 280,000 untuk mendepositkan akaun dengan faedah tinggi pada kadar 5% yang akan menghasilkan lebih kurang. $ 14,000 setahun atau $ 1,166 sebulan. Walaupun perbelanjaan keluar Joanne rendah kerana tidak ada hutang dan pemilikan rumahnya, mungkin merupakan idea yang baik untuk mengekalkan pekerjaan!

Satu kata amaran … perkara di atas tidak mengambil kira orang yang akan menariknya dan dihubungi apabila perkataan itu mula mendapat tahu tentang kekayaannya yang baru dijumpai!

Saya akan menghuraikannya dalam kemas kini di kemudian hari. Saya hanya akan mengatakan bahawa faktor ini boleh merosakkan jika tidak ditangani dengan betul. Seseorang mungkin menganggap agak diskrit pada mulanya … Sekurang-kurangnya sehingga seseorang itu pulang!

Leave a Reply

Your email address will not be published.